✿♥ inni Faqiran ila Allah ♥✿

"thabbit Qulubana, Ya Rabb!"

HAK KEPADA KEDUA IBU BAPAAlhamdulillah saya selamat sampai di Melaka pada pagi Selasa setelah tiga hari bermusafir di Terengganu. Badan yang keletihan sepanjang perjalanan selama beberapa jam di dalam bas tidak sempat lagi untuk direhatkan. Sebaik tiba di rumah, lantas saya terus tunaikan solat fardhu Subuh dan diikiuti bacaan mathurat yang telah menjadi runti harian. Usai saja berdoa, saya terus ke dapur untuk meringankan kerja emak yang dari tadi asyik menyiapkan sarapan pagi untuk kami.

“Uda, mari duk sini. Ada rancangan agama kat tv 9 ni.”

Lembut suara emak memanggil nama saya. Segera saya datang kepadanya. Ohh rancangan “Tanyalah Ustaz” di tv 9 rupanya. Tertarik saya pada tajuk yang dibincangkan pada pagi itu, “ TAAT KEPADA IBU BAPA”. Patut beria benar emak memanggil saya. Sudah pasti ilmu yang disampaikan cukup penuh manfaatnya. Saya duduk di atas sofa dan terus mengambil alat kawalan jauh televisyen jenama Panasonic. Butang volume terus saya tekan untuk menambah ketinggian suara televisyen tersebut.

Ustaz Badli Shah. Tidak asing lagi nama ustaz ini yang cukup menarik perbahasan ilmu yang disampaikannya. Raut wajahnya pula saling tidak tumpah seperti ustaz di sekolah lama saya, Ustaz Jamil. Rupanya mereka berdua kawan rapat semasa di zaman belajar dahulu. Kali ini ustaz Badli membahas kitab Tanbihul Ghafilin (Peringatan bagi yang lupa) karangan Abul-Laits Assamarqandi berkaitan hak kepada ibu bapa. Perbahasan yang sungguh menarik, ringkas dan mudah difahami.

BEBERAPA HAK KEPADA IBU BAPA


Antara panduan yang digariskan oleh Abul-Laits Assamarqandi berkaitan taat kepada ibu bapa dan beliau membahagikan kepada 10 point utama:

1. Jika orang tua berhajat kepada makan harus diberi makan
2. Jika berhajat pada pakaian harus diberi pakaian. Rasulullah s.a.w. ketika menerangkan ayat yang berbunyi: "Wa sha hib huma fiddunnya ma'rufa. (Yang bermaksud): "Bantulah kedua orang tua didunia dengan baik, yakni supaya diberi makan jika lapar dan pakaian jika tidak berpakaian.
3. Jika berhajat bantuan harus dibantu
4. Menyambut panggilannya
5. Mentaati semua perintahnya asalakan tidak menyuruh berbuat maksiat dan ghibah (mengasari orang)
6. Jika berbicara kepada keduanya harus lunak, lemah lembut dan sopan
7. Tidak boleh memanggil nama gelaranya
8. Jika berjalan harus dibelakangnya
9. Suka untuk orang tuanya apa yang ia suka bagi dirinya sendiri, dan membenci bagi keduanya apa yang tidak suka bagi dirinya sendiri
10. Mendoakan keduanya supaya mendapat pengampunan Allah s.w.t. dan rahmatNya

Setiap isi yang disampaikan oleh Ustaz Bad disertai dengan syarah melalui Al quran, hadis-hadis dan juga beberapa kisah tauladan. Tersentuh hati saya mendengarnya. Tanpa disedari rupanya saya diapit antara emak dan ayah saya. Sempat saya berpaling kepada mereka, kelihatanya mereka saling mengaggukkan kepala tanda bersetuju. Sayu saya melihat keduanya. Pasti mereka menyimpan hasrat tinggi bagi mengharapkan untuk mendapat anak yang soleh hasil didikan mereka. Yang mana ia sudah tentu menjadi bekalan di akhirat kelak apabila nyawa terpisah dari jasad.

“Ya Allah jadikanlah aku dan seluruh adik beradikku anak yang soleh dan solehah.”

Sempat saya berdoa kepada Allah, mudah-mudahan kami adik beradik menjadi anak yang soleh, permata berharga buat kedua ibu bapa kami.

BAKTI KEPADA IBU BAPA YANG SUDAH TIADA?

Kemudian, seorang penontan bertanya kepada Ustaz Bad, bagaimana untuk berbakti kepada ibu bapa yang sudah tiada, yang sudah kembali bertemu Allah.

Sebelum sempat Ustaz Bad menjawab, saya terlebih dahulu menjawabnya di dalam hati Teringat saya pelajaran Pendidikan Syariah Islamiyah(PSI) di sekolah menengah dahulu ada membincangkan tajuk ini.

1. Berdoa memohon keampunan buat mereka
2. Menunaikan amanah yang ditinggalkan
3. Melangsaikan hutang piutang sekiranya ada
4. Menghubungkan silaturrahim dengan orang yang dicintainya
5. Memuliakan sahabatnya

Sebuah hadis riwayat Abu Dawud menyatakan: ``Seorang lelaki dari Bani Salamah datang bertanya Nabi s.a.w: Apakah masih ada jalan untuk aku berbakti kepada ibu bapaku yang telah meninggal dunia. Sabda Nabi: Engkau boleh berbakti kepada mereka dengan berdoa, memohon keampunan dosa, menunaikan amanah yang mereka tinggalkan, menghubungi sanak saudara dan memuliakan kawan-kawan rapatnya.

ABAH SAYA


Abah bersama kembarnya. abah berkopiah putih.

Alhamdulillah hari ini Allah masih memberi saya merasai nikmat kasih dan sayang daripada emak dan abah. Nikmat berusrah dan nikmat belaian dari keduanya. Sungguh kasih sayang dan pengorbanan mereka tidak mampu saya membalasnya. Teringat pula pada abah, insan yang tidak pernah merasai nikmat kasih sayang dari seorang ayah. Allahyarham datuk telah kembali ke rahmatullah sejak abah dalam kandungan lagi. Beliau karam di tengah lautan sehinggakan jasadnya tidak ditemui. Manakala nenek pula meninggal ketika abah baru 40 hari melihat dunia. Dikala itu abah masih tidak memahami erti dunia ini. Sudah pasti abah tidak sempat memanggil “ EMAK“ kepada nenek. Abah senasib dengan kembarnya, iaitu pakcik saya. Kemudian abah dan kembarnya dijaga oleh nenek saudaranya secara berasingan. Bagaimanalah abah disaat itu, disaat orang lain mempunyai emak dan ayah untuk bermanja, sedangkan abah tidak. Tapi hari ini, abah telah menjadi hero kepada kami sekeluarga. Saya sayang abah.

”Abah rindu tak nak panggil emak“ saya bertanya.

"Pastilah rindu“ jawab abah ringkas.

RENUNGAN

Konklusiya, selagi mana kita masih mempunyai kedua ibu bapa di dunia ini, hargai mereka sepenuhnya. Wajiblah ke atas kita memberi ketaatan kepada mereka selagi tidak melanggar syara’. Hormati dan jagalah hati keduanya. Mudah-mudahan kita menjadi anak yang soleh, impian kedua ibu bapa kita. Ingatlah, keredhaan Allah terletak di atas keredhaan kedua ibu bapa.

Abul-Laits meriwayatkan dengan sanadnya dari Zaid bin Ali dari ayahnya dari neneknya berkata Rasulullah s.a.w. bersabda:

"Andaikan ada kalimah yang lebih ringan dari kata UF (Cish) untuk dijadikan dasar serendah-rendahnya derhaka pada orang tua nescaya akan dilarang oleh Allah s.w.t. untuk mengatakannya, kerana itu seorang yang derhaka pada orang tuanya boleh berbuat apa yang diperbuat maka ia tidak akan masuk syurga, sebaliknya seorang yang bakti pada orang tuanya boleh berbuat apa saja maka tidak akan masuk neraka."

Jagalah tutur kata ketika bercakap dengan mereka. Jangan sesekali meninggikan suara kepada mereka. Eloklah ke atas anak itu bercakap dengan selembut-lembutnya di hadapan ibu dan bapa kita.

Saya berdoa, moga cuti kali ini saya dapat manfaatkan sebaiknya untuk berbakti kepada emak dan abah. Moga perjalanan cuti ini mendapat keredhaan Allah.

Saya tutup entri saya pada kali ini dengan meninggalkan 2 potong ayat suci AL Quran dari surah Al Isra ayat 23 dan 24 beserta kisah Al Qomah seorang pemuda yang taat kepada Allah. Hayati dan tadabbur ayat suci kalamullah dan juga kisah yang penuh tauladan ini.

Siiru ala barakatillah.

KAKI BERPIJAK DI BUMI TERENGGANU...


Allhamdulillah jam 3.00 pagi tadi kami selamat sampai di bumi Terengganu. Kaki Mengatur langkah bersama adik beradik seperjuangan menuju destinasi yang sudah lama kami rancang bersama. Mudah-mudahan ziarah ke rumah 'andak' sempena cuti semester ini membawa sedikit manfaat selain merapatkan hubungan kekeluargaan dengan familinya.

GEMBIRANYA HATI


Petang semalam sebelum menaiki bas sempat aku bersalam salaman dengan beberapa orang sahabat yang masih di DQ meneruskan perjuangan. Mula-mula nak naik bas ketika itu malunya saya tdak terhingga. Apa taknya, beberapa orang pimpinan exco(banin) yang tinggal di Terengganu tengok semacam kepada saya. Mungkin hairan mengapa orang Melaka pulang ke Terengganu. Tidak mengapalah saya teruskan juga perjuangan menaiki bas walaupun pada hakikatnya hanya Allah sahaja tahu betapa malunya saya. Maklumlah orang menumpang. hehe =)

Rasa macam exited pula naik bas untuk meneruskan perjalanan. Agak lama saya tidak bejalan jauh berada di dalam bas sekitar 8 jam. Sakitnya belakang saya makin menjadi-jadi. Apa taknya sedangkan duduk dalam meeting selama 3 jam pun saya sudah tidak tahan apatah lagi yang berjam-jam. Apapun saya seronok perjalanan yang penuh manfaat. Saya habiskan masa petang itu di dalam bas dengan berbincang bersama 'alang' berkaitan dngan beberapa masalah umat. Alhamdulillah kami temui penyelesainnya. Penat berbincang, masng-masing tertidur di dalam bas yang sangat dingin itu.

AIR MATA LAGI YANG TUMPAH


Malam itu selepas berhenti rehat dan makan malam di R&R saya berasa sangat sebak. Tumpah lagi air mata ini. Saya pohon kekuatan dari Allah moga dia memberi saya ketenangan. Akhirnya saya terlelap bersama tumpahan air mata yang masih membasahi pipi saya.

Pagi ini saya nak bersama-sama habiskan masa saya bersama ateh dan juga andak. Bukan mudah untuk saya luangkan cuti ke rumah sahabat yang lain. Kiranya mungkin ini kali yang pertama. Tergelak saya mendengar keluarga andak 'kecek' Terengganu. Dengan loghat negeri yang pekat bertambah ketidak fahaman saya. Mungkin kena belajar lagi loghat mereka. Atau mungkin saya kena jadi penduduk sini lah nampaknya. Alhamdulillah moga Allah merahmati pengembaraan kami ini.

SEBUAH PERKENALAN KERANA ALLAH.."Kakak..kakak..kakak kat mana?"
Satu jeritan seorang banat yg memag cukup2 aku kenali..
Aku lihat kelibat seorang banat bergegas mandapatkan aku.. dengan sapu tangan basah yang digenggam erat olehnya, lantas menyapu muka aku..

“Ahok..ahok..ahok..” batuk aku bertambah kuat. Rasa mahu dimuntahkan sj isi perut waktu itu. Baru sebentar td kami terpisah dr genggaman tgn apbila sbek shj rejim kerajaan laknatullah melepaskan tembakan bom pemedih mata ke arah kami. Pedihnya mencucuk2 ke muka dan seluruh badan. Zalimnya kerajaan.

“Kakak ok x?” aku masih teringat lg nada cemas saat itu.
Lantas tangan yang menyapu muka aku dengan tualanya tadi terus memeluk tubuhku. Kami berpelukan tanda bersyukur karni masih selamat. Alhamdullilah segala pujian untuk Allah..

Inilah kenangan yang msaih segar dalam ingatan aku. Pertama kali aku dipertemukan dengan seorang adik yang benar2 aku cintai kerana Allah. Tidak pernah aku rasai getaran ukwah sehebat ini sepanjang hidupku. Terlalu byk pgalaman dan knangan yg tak bisa aku lupakan..Aku masih teringat pada awal perkenalan kami suatu masa dahulu..

“Assalamualaikum..bole thu x sape ni?
“Dari ayat masej ni macam pelajar sini je..kakak senior ke junior?”

Satu masej yang pertama yang aku terima dahulu.. ape taknya aku yang mula-mula menghantar masej padanya..niatnya ingin mengenali adik-adik yang baru ketika itu. Dan bermula detik itu kami sering ber ‘sms’, bertukar pendapat, berdebat, memberi tazkirah dan sebagainya. Detik pertemuan aku dan dia cuma di rumah Allah, iaitu masjid. Indah sungguh perancangan dan penetapan yg Allah aturkan pada sebuah perkenalan ini. Namun tetap sgr pd ingatan aku, uniknya adik ini dia hanya mahu ber’sms’ shj dgnku tanpa bercakap dan bersua muka. Pernah juga aku brtanya padanya mangapa tidak mahu berjumpa. Jawapan yang ringkas diberikan padaku, dia menghormati kakak-kakak disini. Aneh sungguh jawapannya.

“Saya taknak ckp ngan kakak2, nanti sy lyn kakak ni lebih kurang je.
“Sy takut talk sy nanti ada yg t’kurag ajar. Maaf ye.”

Aku hormati pendiriannya, namun sampai bila perkara ini harus b’terusan. Suatu hari dimasjid sdg aku khusyuk mengaji diruang belakang masjid selepas waktu zohor, adik td melintasi aku. Segera aku menamatkan bacaan dan memanggilnya.

“Adik, nak g mana?”
“Maktabah, ada nak taip sikit.”
“Duduk la dulu, taaruf sikit. Maktabah lama lg tutup.”

Aduhh keluh hatinya. Ah!aku msih t’ingat lagi mimic mukanya yg menahan malu bertemu dgnku ketika itu. Akhirnya aku berjaya memecah tembok malunya pada aku dan kakak2 di dq. Mula saat itu kami sudah bole berckp scra live bila bertemu. Hari demi hari kami laluai pejalanan ukhuwah ini krn Ilahi. Sgla mcm suka dan duka kami harungi bersama sampai la detik ini, usia perkenalan kami genap setahun. Tersenyum aku melihat adik pada hari ini, dia benar-benar seorang yang tabah, jiwanya sufi dan fikrahnya haraki. Moga dialah pendukung agama Allah yang menjadi penyambung kepada rantai-rantai perjuangan Nabi Muhammad SAW. Insya Allah. Dan hinggalah disaat ini kasih sayang kami meruntun jiwa, hangat dalam tarbiyah cinta Ilahi..

APAKAH KAMI BERIMAN?

Aku hayati sungguh-sungguh ayat dari surah ankabut ayat 2. Allah berfirman:
“Apakah manusia mengira bahawa mereka akan dibiarkan hanya dengan mengatakan, kami telah beriman dan mereka tidak menguji.”

Air mata dari tadi terus mengalir deras. Ya Allah tidak mampu lagi rasanya diri ini untuk terus gagah berdiri. Ujian ini sangat-sangat memeritkan. Hanya Allah sahaja yang mengetahui. Allah mentarbiyah diriku melalui ukhwah ini. Sejauh manakah hambanya beriman apabila mereka diuji. Ya, Allah menguji aku.

“Apapun berlaku, kakak sabar ye.”
“Banyakkan husnuzhon dengan Allah, pasti ada hikmah di sebaliknya.”
“Biar doa menjadi penghubung antara kita.”

Tanganku digenggam erat. Air mata yang dari tadi mengalir disapu lembut. Seolah-olah aku mendapat semangat yang baru. Ruh tarbiyah meniup memenuhi ruang-ruang hati yang masih lompang. Allah mentarbiyah kami. Sujud terakhirku penuh dengan doa dan pengharapan dari Allah. Hanya Dia sahaja yang dapat menbantuku. Moga ruh mahabbah yang terjalin ini kekal hingga ke syurga serta mendapat naungan mardhatillah.

Inilah ujian buat hambanya yang beriman. Tapi.. Layakkah aku begelar hamba yang beriman?

“KEIMANAN ADALAH PAKSI.”

Inilah hadaf dalam persahabatan ini.
Aku insan yg lemah, Al-faqierah ila Robbi.
Malaysia | KL

Edited pic | 14/04/2013
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...