✿♥ inni Faqiran ila Allah ♥✿

"thabbit Qulubana, Ya Rabb!"

HILANGNYA SERI TARBIYAH ITU

Liqo tazkirah asar petang itu agak suram.

Manalah jemaah yang lain ni. Gusar hati saya memikirkannya.

Soff solat fardhu tadi pun tidak mencapai angka sepuluh.

Barangkali ramai yang baru habis kelas agaknya. Maklumlah waktu pun sudah awal masuk sekarang ni. Ataupun ramai yang mengimarahkan surau petang ni.

Hati saya mengajak untuk husnu zhon seketika.

Majlis tazkirah diteruskan juga walaupun yang hadir ketika itu hanya lima orang jemaah sahaja. Biarpun angka yang sedikit ini telah mengajak kami untuk berbincang pelbagai topik yang menarik. Alhamdulillah. Terisi masa lapang di waktu petang ini dengan sedikit tarbiyah rohani.

*****

Resah hati saya semakin menjadi-jadi. Ruang solat ketika ini kelihatan suram berbanding petang tadi. Tiba-tiba hati saya dipukul rasa hiba. Biasanya waktu malam begini ramai yang akan hadir ke masjid, tapi tidak hari ini. Semakin hari masjid ini suram dan sepi. Rasa rindu pada suasana Ramadan membawa saya berfikir sejenak.

Hilangnya tarbiyah Ramadan..

Ramadan baru beberapa bulan pergi tinggalkan kita. Tapi mengapa tarbiyah Ramadan ini tidak meresap dalam jiwa kita. Bukan salah kemulian bulan Ramadan ini, tapi kealpaan diri kita sendiri.

Mari kita lihat…

Di ambang Ramadan.. Solat berjemaah. Jika kita lihat sepanjang ramadan lalu masjid khususnya akan menerima kehadiran para jemaah yang cukup membanggakan. Namun hari ini ia sungguh mendukacitakan. Masjid yang besar dan tersergam indah kelihatan terlalu lenggang dan sepi. Sudah tiada kelihatan lagi kelompok insan yang beriktikaf sambil membaca al-Quran dan sebagainya. Maknanya kita telah gagal menghayati tarbiyah Ramadhan.

Bagaimana dengan masjid DQ?

Awalnya dahulu saya memerhatikan soff jemaah muslimat penuh hingga ke ruang belakang tangga. Hari demi hari bilangan ini bertambah. Alunan suara jemaah yang membaca al quran samada mencari modal dan iadah kelihatan saling berlawan antara satu sama lain. Hingga saya pernah tidak mendapat ruang yang selesa untuk turut mengaji. Saat itu saya tersenyum gembira, tarbiyah ini berkesan..

Namun adakah kesannya sepanjang Ramadan sahaja? Kenapa kita alpa pada bulan-bulan yang lain? Adakah kita hanya semata-mata ingin merebut fadilat-fadilat dan kelebihan pada bulan itu sahaja?

Hati saya semakin gusar.. Adakah fonomena ini bakal beterusan?

Liqo tazkirah.. Puasa sunat..

Mathurat.. Qiamulail…

Akan turut ditinggalkan juga kah? Hati saya semakin bimbang.

Andai ia beterusan, bagaimana generasi akan datang?

Masihkah sempat merasai kenikmatan tarbiyah di bumi barakah yang semakin hari hilangnya seri barakahnnya itu..

Persoalannya.. Sejauh mana berkesannya tarbiyah Ramadan pada kita.?

Selamat bermuhasabah diri..

Wallahualam..

PENAWAR CINTA LUKA


USTAZ NAJHAN : Penawar Bagi Hati

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Langit juga tidak selalu cerah, matahari kadang kala tiada bercahaya dan gerhana, bulan ada ketikanya tidak mengambang penuh, alam juga sekali sekala dipandang kabur sahaja. Begitulah hati manusia. Ada kalanya ianya resah dan gelisah. Gundah dan gulana. Nabi kita sendiri pernah mengalami kesedihan yang amat sangat bila mana kematian orang yang sangat di kasihinya, iaitu orang yang menjaganya di dalam dan diluar rumah.

Isteri tercinta Khadijah r.a.ha. dan bapa saudaranya Abu Talib yang sentiasa melindunginya berdakwah di luar rumah. Waktu pengikut tidak ramai dan mendapat tentangan, nabi di boikot, mereka inilah yang banyak membantu nabi. Bayangkan nabi menanggung kesedihan yang teramat dalam tahun tersebut.

Apatah lagi kita sebagai makhluk yang diciptakan Allah yang pastinya ada perasaan sedih. Binatang sekalipun tidak lalu makan bila bergaduh dengan pasangannya seperti memerang. Tak ada mood nak makan. Jadi persoalan yang dilontarkan tadi, apakah hati manusia boleh dirawat?. Kalau boleh bagaimana caranya.

Tidak diragukan hanya Islam sahaja yang membawa kaedah untuk merawat hati manusia. Hanya dengan agama yang dimuliakan Allah ini sahaja. Hanya dengan mengingati Allah hati jadi tenang dan tenteram. Masalah jiwa, hati yang keluh kesah, kembali kepada Allah. Tiada satu perubatan yang boleh selesai masalah jiwa manusia. Di hatilah tersimpannya perkara-perkara asas yang penting seperti jantung, roh, nafsu dan akal.

“Orang-orang yang beriman dan tenang tenteram hati mereka dengan zikir kepada Allah. Ketahuilah! Dengan zikir kepada Allah itu, tenang tenteramlah hati manusia”.
(Surah Al-Ra‘ad: 28)


Pengajaran yang dapat di petik dari peristiwa israk dan mikraj di mana Allah memperjalankan nabi s.a.w. untuk mempersaksikan kepada nabi kebenaran al-Quran tentang janji Allah syurga dan neraka dan hari pembalasan nanti. Ianya merupakan satu hiburan pada Nabi yang sedang mengalami saat kesedihan. Apalagi yang lebih istimewa selain bertemu dengan Allah. Bila mengingati Allah pun hati sudah merasa tenteram.

Zikir adalah menyebabkan Allah s.w.t. ingat kepada seseorang yang ingat kepadanya seperti mana disebutkan di dalam Al-Quran:
FAZKURUUNII AZKURKUM ertinya "Kerana itu ingatlah kamu kepadaKu, nescaya Aku ingat pula kepadamu."

Dan diterangkan pula di dalam hadis: MAN ZAKARANII FII NAFSIHII ZAKARTUHUU FII NAFSII ertinya, "Barangsiapa mengingati Aku di dalam hatinya, nescaya Aku mengingatinya pula di dalam hatiKu."

Dalam sebuah hadith qudsi:
“Aku (Allah) bersamanya (hamba-Ku) apabila dia berzikir kepada-Ku. Maka jika ia mengingati aku di dalam hatinya, nescaya Aku ingat pula kepadanya dalam diri-Ku.”
(Bukhari)

Orang yang beriman tenteram hati mereka bila berzikir/mengingati pada Allah. Memang benar, bila kita mengingati Allah, Allah akan mengingati kita. Bila kita lupa pada Allah maka Allah akan tinggalkan kita. Seorang ulama berkata kepada muridnya bahawa dia tahu bila Allah ingat padanya dan bila masa Allah tidak ingat padanya. Muridnya kepelikkan, hebatnya tuan gurunya. Lalu dia bertanya, bagaimana. Gurunya mengatakan senang sahaja.., katanya bukankah ayat Allah ada menyebut bahawa bila seseorang itu ingat Allah, Allah akan mengingati dia.

Tidak disangkal lagi, pastinya tiada masalah bila kita ada masalah kita kembali kepada Allah. Biarpun sahabat, kawan, keluarga, boss, tidak mahu mendengar masalah kita. Adukan masalah kita kepada Allah yang sentiasa sedia mendengar. Allah paling hebat memperdengarkan masalah hamba-hambanya. Apa yang lebih penting lagi selain Allah yang cukup tahu masalah kita. Maka kita tidak patut resah, kerana Allah sahaja yang boleh memberi penyelesaian tentang masalah kita.

Statistik yang disebut oleh Menteri Kesihatan di dada akhbar mengatakan masalah orang yang sakit jiwa di Malaysia membimbangkan, tidak lain hari ini berpunca kegagalan mendidik , membentuk dan membangun fizikal manusia sahaja. Ramai hari ini mencari ilmu untuk mengejar sijil, pangkat. Sedangkan solat, akhlak tidak dijadikan asas utama didikan. Tekanan yang diberi oleh ibubapa yang ingin anak skor A, pastinya membuat anak-anak sakit jiwa bila tidak dapat memperolehinya. Terlalu sangat mengejar pandangan manusia dari segi kedudukan, pangkat, sedangkan zohor, asar tidak solat sangat medukacitakan. Bila memandang apa kata orang, dan apa pandangan orang selamanya jiwa tidak akan tenang.

Bila kita lupa Allah, itu yang menyebabkan Allah meninggalkan kita dari rahmatnya. Orang beriman akan mencari Allah sebagai penyelesai masalah. Al-quran sendiri dijamin oleh Allah sebagai penawar dan penyembuh penyakit. Sesungguhnya sebaik-baik zikir ialah al-Quran.

وَنُنَزِّلُ مِنَ الْقُرْآنِ مَا هُوَ شِفَاء وَرَحْمَةٌ لِّلْمُؤْمِنِينَ

Dan Kami turunkan dari Al Qur'an suatu yang menjadi penawar dan rahmat bagi orang-orang yang beriman.
Surah israa' :82

Bila terlalu banyak dosa yang dibuat Allah tebus dengan dukacita. Pengubatnya taubat. Jika dosa dengan Allah bertaubatlah segera. Bila berdosa dengan manusia, maka minta maaf dan jumpa mereka. Jika tidak hati tidak akan tenang dan tenteram hingga ke saat kematian. Terus menerus akan dalam kedukacitaan. Walau diluar nampak segak dan gelak, azab duka cita di hati pastinya membakar jiwa. Itulah dosa yang dibuat pada anak adam yang memakan dalaman. Azabnya didunia sudah dirasakan.

Sayugialah kita semua kembali kepada Allah dengan sebenar-benar ketaqwaan. Allahu a’lam.

Sumber: Usrah Jemaah Anak Muda

PERKEMAT DQ MEMBANTAH KONSERT ADAM LAMBERT


KUALA KUBU BHARU, 12 Okt: Persatuan Kebajikan Pelajar Maahad Tahfiz Darul Quran (PERKEMAT DQ) membantah sekeras-kerasnya penganjuran konsert artis antarabangsa kontroversi, Adam Lambert. Konsert itu dijadualkan berlangsung pada 14 Oktober bertempat di Stadium Putra Bukit Jalil.

Menurut jurucakap PERKEMAT DQ merangkap Yang Dipertua, Muhammad Fakhrur Ridzwan Bin Othman, konset itu tidak wajar diadakan di sebuah negara umat Islam yang dijadikan contoh oleh negara luar. Menurut beliau, konsert ini tidak membantu negara melahirkan lebih ramai modal insan seperti yang dicita-citakan pihak kerajaan.

“Pihak kerajaan sepatutnya mengambil kira nilai sensitiviti umat Islam di negara ini. Agak menghairankan apabila kerajaan Malaysia meluluskan kemasukan penyanyi luar yang tidak bermoral seperti ini sedangkan pihak kerajaan dalam satu kenyataan melalui Timbalan Perdana Menteri pernah menyatakan bahawa kerajaan di bawah kepemimpinan Perdana Menteri merupakan kerajaan modal insan.”

“Persoalannya, adakah dengan meluluskan kemasukan penyanyi barat seperti Adam Lambert ini menunjukkan seriusnya kerajaan dalam melahirkan modal insan di negara ini? Dengan lulusnya konsert tersebut, negara bakal berdepan krisis gejala sosial yang semakin meruncing kerana para remaja dan belia di negara ini akan menjadikan penyanyi ini sebagai ikon untuk dicontohi”, ujar beliau.

Sementara itu, menurut Naib Yang Dipertua, Nur Afifah ketika ditanya memberitahu, sesebuah kerajaan sepatutnya berperanan sebagai pelindung rakyat. Bukan sekadar melindungi keselamatan fizikal bahkan kerajaan sepatutnya mengambil jalan memelihara kesihatan mental dan rohani masyarakat.

“Konsert ini jika dilihat hanya menyokong budaya hedonisme untuk terus subur di bumi Malaysia. Malaysia bakal berdepan krisis untuk melahirkan pemimpin pelapis negara jika budaya ini terus disuburkan dan tidak mengambil usaha untuk mencegahnya dari peringkat akar umbi.”

Adam Lambert dikenali sebagai seorang artis kontroversi dengan pengakuannya sebagai seorang homoseks. Di samping itu, persembahan yang pernah dilakukannya juga dilihat sebagai melanggar nilai etika dan adat ketimuran di negara ini. Penganjuran konsert ini mendapat bantahan daripada banyak pihak termasuk golongan mahasiswa.


Sumber: PERKEMAT DQ

TANGGALKAN PAKAIAN SYADID!


“Ana nak semua peserta kali ini terutama yang banat, sila tanggalkan pakaian syadid.”

Lantang suara EO dalam meeting kali ini.

“Apa yang tak kenanya ni?” “Dah tu nak pakai apa pulak?” “Bla..bla..bla…???”

Pelbagai persoalan yang timbul dalam soff coordinator banat ketika itu. Berkerut dahi mendangar arahan yang masih kurang jelas penjelasannya.

‘Kita nak berdakwah kena ikut waqie sesuatu tempat. Jangan bawa ‘syadid’ di DQ datang sini. Sila tinggalkan. Ini bukan DQ tapi kawasan Felda. Kena faham sosio budaya kawasan ini…bla..bla..bla…”

“Kalau perlu pakai baju kurung pun itu yang terbaik. Dan jangan terkejut kalau yang banat ni perlu pakai tudung berselimpang zaman sekarang.”

“Tolong tanggalkan pakaian syadid!’ Nadanya kali ini lebih keras berbanding tadi.

Kelihatan banat yang lainnya tunduk membisu. Mungkin tidak tahu untuk membidas hujah-hujah yang dikeluarkan EO sebentar tadi dan mungkin rasa malu yang menyelubungi diri.

Inilah pengalaman baru bagi sesiapa yang pertama kali terjun dalam dunia dakwah ini. Sebelum ini lebih kepada latihan teori dalam kuliah-kuliah dan juga mana-mana tamrin. Namun, kali ini beberapa orang pelajar DQ yang sekaligus menjadi peserta BAKTI HUFFAZ telah menyahut panggilan dakwah ini.

Menyumbang bakti serta mengaplikasi dan menterjemahkan Al Quran kepada masyarakat felda yang memunyai fikrah dan sosio budaya tersendiri adalah suatu perkara yang mencabar. Berbeza dengan masyarakat kampung yang lain.

****

Ya, saya setuju dengan pandangan EO tadi. Namun pada hemat saya, perkara ini perlu diberi perhatian bagi peserta yang baru bertatih dalam dunia berdakwah, seperti saya. Arahan yang dikeluarkan perlu juga melihat kepada para daei. Mereka juga adalah mad’u.

Menagapa saya berkata sedemikian?

Banat misalnya, mereka telah diajar untuk berpakaian mengikut busana syariah seperti berjubah dan bertudung labuh kemana sahaja mereka tuju. Berpakaian selain jubah adalah suatu perkara yang menjanggalkan. Meskipun berbaju kurung dalam kawasan kampus. Lalu, isu ini pula pernah dimainkan dalam usaha PERKEMAT memperkasakan biah solehah. Yang mana sesetengah pihak pernah menyuarakan untuk berbaju kurung dalam kawasan kampus tetapi telah ditolak oleh mereka yang mempertahankan biah solehah.

Persoalannya, adakah berbaju kurung mencacatkan biah siolehah yang sedia ada?

Berbalik kepada masalah sebentar tadi, apabila banat disuruh untuk berbaju kurung, berjubah seluar dan sebagainya sebagai metod untuk mendekati mad’u seperti masyarakat felda, bagi saya ia suatu perkara yang biasa. Namun, bagaimana pula bagi mereka yang syadid mengenai pakaian.

Apakah mereka jumud?

“Ana tak faham lah, takkan lah sebab ana pakai baju kurung pergi program tu dia boleh jadi tak bertegur dengan ana.” Luahan seorag sahabat saya.

“Tak de lah. Patutnya kita kena kekalkan imej kita sebagai seorang hafizah. Kenapa pulak nak berbaju kurung? Pakai jubah bukan jadi masalah pun.” Jawab seorang lagi sahabat saya membidas persoalan sebentar tadi..

Ini merupakan pandangan syadid sesetengah pihak. Isu pakaian sudah lama dimainkan masyarakat kampus seperti DQ. Berbeza dangan kampus-kampus yang lain.

*****

“Untuk persiapan tempat tadi ada sedikit masalah”

“Disebabkan padang futsal terletak bertentangan dengan kawasan pentas, dan ramai banin sekitar itu menjadikan pergerakan banat sedikit terbatas dan pentas agak lewat dapat dihias ”

Seorang coordinator muslimat memberi sedikit laporan dalam meeting postmoterm.

“Pasai pa pulak terbatas?”

“Kalau banin tak da kat situ, yang ada semua penduduk kampung lelaki, terbatas tak?” Tanya seorang muslimin.

“Sekali lagi ana ulang, sila kerja secara professional, tanggalkan pakaian syadid.”

Suasana meeting yang sebentar tadi agak suram menjadi sedikit tegang. Sekali lagi kelihatan banat tertunduk membisu.


Apakah ini beerti banat perlu menaggalkan pakaian syadid sekali dengan pakaian malunya itu?

Pada hemat saya, ia satu fitrah. Malu berhadapan dengan ajnabi adalah dituntut. Apatah lagi berhadapan dengan muslimin yang dikenalinya. Melakukan kerja-kerja seperti menyapu yang agak membongkokkan badan, berdiri di atas kerusi untuk menggantung atau menampal sesuatu di dinding dan sebagainya yang memerlukan beberapa anggota fizikal bergerak adalah perkara yang sukar dilakukan dihadapan muslimin. Apatah lagi muslimin yang berkerja dengannya.

“Malu biar bertempat ustazah.. professional sikit..”

Tidak cukup professional kah muslimat hari ini? Dalam keprofesionalan mereka dalam melakukan gerak kerja islam tidak akan lari dari sifat malu. Sekalipun siapa jua mereka. Jika diikutkan syadidnya muslimat, saya beranggapan sudah pasti tiada aktivis dakwah muslimat yang akan membantu muslimin dalam urusan gerak kerja Islam. Membantu dalam menyediakan makanan, membancuh air dan memasak untuk mana-mana program (mcm bakti huffaz,.mujur banin bantu sekali bakar lemang ^_^ ) dan sebagainya. Ini reality. Namun, tidak dinafikan ‘profesional’ ini juga harus diselitkan rasa malu. Bimbang pula pergaulan menjadi tidak terbatas dan terlampau. Harus ada sempadannya.

****

Setiap orang memiliki pandangan dan pendapat yang berbeza. Muslimat lebih mengenali muslimat dan muslimin juga lebih mengenali kuam sejenisnya.

Jalan terbaik dalam terjun ke dunia dakwah ini harus disediakan bekalan secukupnya. Agar aktivis hari ini tidak terkapai-kapai dalam menyampaikan dakwah kepada masyarakat. Pendekatan terbaik perlu diambil kira dalam memenangi hati mad’u. Jangan sampai mad’u lari dari daei.

Justeru, saya menyarankan agar satu taklimat khusus harus didedahkan kepada para daei yang baru bertatih dalam dunia dakwah ini terutama aktivis muda dalam menyertai program-program khidmat masyarakat yang telah diatur perjalan programnnya. Tidak cukup teori-teori dikuliah sahaja untuk bekalan mereka, tapi pengalaman dan ibrah yang bermanfaat harus dikongsikan bersama. Ini perlu agar para daei tidak menjadi shock dengan sesuatu tempat yang baru. Lama-kelamaan perkara ini akan menjadi kebiasaan kepada daei pada mana-mana situasi sekalipun.

Matlamat yang baik mesti mempunyai pendekatan yang baik. Ini akan menjamin kebenaran itu difahami dihayati dan dilaksanakan oleh golongan sasar. Pendekatan dakwah perlu dilakukan dengan cara menyentuh hati. Ia mesti up-to-date, kreatif dan kotemporari.

Rasulullah SAW bersabda:

“Berckaplah mengikut kadar akal manusia yang kamu hadapi.” –Riwayat Al Dailami-

“Permudahkan, jangan kamu menyusahkan.” –Riwayat Muslim-

Belajar dari kesilapan. Ini satu ilmu yang bermanfaat.

Utamakan niat kerana Allah, Insya Allah akan dipermudahkan.

"Ya Allah..janganlah hijab kami menjadi fitnah ke atas kami."*sekadar pandangan dari saya, muslimah muda yang baru mengenali alam dakwah. Mohon maaf atas kekurangan dan dialukan sebarang komentar.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...