✿♥ inni Faqiran ila Allah ♥✿

"thabbit Qulubana, Ya Rabb!"

KAMI DI BAWAH AGAMA PEMIMPIN KAMI..

bismillahirrahmaniirahim...

Salam Eidul Adha saya ucapkan buat semua tetamu alam maya ini. Moga dengan hadirnya kedatangan Eidul Adha ini memberi motivasi pada kita sebagai pejuang Islam untuk terus berkorban demi agama Muhammad yg dicintai ini…

Dalam keriuhan musim pilihan raya kampus saya pada saat ini, fikiran saya terbang membawa saya mengimbau kembali saat saya mula dilantik menjadi seorang exco. Jawatan yang tak pernah saya impikan atau idamkan sebelum ini. Apatah lagi menggalas jawatan sebagai timbalan Exco Lajnah Dakwah dan Tarbiyah kampus. Sesuatu yang sangat mencabar yang memerlukan kekuatan yang tinggi.. (Rasanya tak sampai seminggu kami memegang taklifat sebagai EXCO PERKEMAT 09/10 ketika itu)

****

Gambar pemimpin

Suasana di dalam kelas tasmi’ ketika itu sunnguh tenang. Selepas semua pelajar selesai menghabiskan bacaan mereka, ustazah tasmi’ saya (Ust Nazaturraha) memberi tazkirah ringkas untuk makanan rohani anak didiknya. Potongan ayat Al Quran dari surah Baqarah ayat 246-252 (boleh rujuk terjemahannya dalam al quran, kisah Talut dan Jalut) dibacanya dengan terjemahannya sekali. Sungguh! saat itu berdebar hati saya.
Ia pasti berkaitan dengan pemimpin. Saya meneka sendiri.

Ya benar. Tepat tekaan saya.

Mata saya melirik memandang adik beradik exco saya yang turut berada dikelas ketika itu. Farhanah membalas pandangan saya, dan saya boleh membaca pandangan matanya ketika itu yang meminta agar saya bertenang. Hati kami seakan gusar, moga ustazah dapat mempercepatkan tazkirahnya ketika itu.

Inilah kisah Talut dan Jalut yang diceritakan Allah di dalam Al Quran. Selesai ustazah cerita dengan panjang lebarnya berkaitan Talut dan Jalut ini, ustazah mengajukan soalan kepada kami semua.

“Kenapa Allah memilih Talut untuk menjadi ketua ketika itu? Sedangkan Talut merupakan seorang petani dan peternak miskin dari desa, dan tidak mempunyai apa-apa kekayaan.”

Soalan ustazah sebentar tadi tidak dijawab. Semua mata memandang uztazah menanti kisah seterusnya.
Dengan tenangnya ustazah membaca ayat ini kapada kami.

Dan Nabi mereka pula berkata kepada mereka:
"Bahawasanya Allah telah melantik Talut menjadi raja bagi kamu. Mereka menjawab: "Bagaimana dia mendapat kuasa memerintah kami sedang kami lebih berhak dengan kuasa pemerintahan itu daripadanya, dan ia pula tidak diberi keluasan harta kekayaan?" Nabi mereka berkata:" Sesungguhnya Allah telah memilihnya (Talut) menjadi raja kamu, dan telah mengurniakannya kelebihan dalam lapangan ilmu pengetahuan dan kegagahan tubuh badan". Dan (ingatlah), Allah jualah yang memberikan kuasa pemerintahan kepada sesiapa yang dikehendakiNya; dan Allah Maha Luas (rahmatNya dan pengurniaanNya), lagi meliputi ilmuNya. (al baqarah:247)

Ayat ini diulang ustazah untuk kali kedua.

"Sesungguhnya Allah telah memilihnya (Talut) menjadi raja kamu, dan telah mengurniakannya kelebihan dalam lapangan ilmu pengetahuan dan kegagahan tubuh badan".

“Jadi, untuk menjadi seorang pemimpin, yang pertama mesti ada ilmu pengetahuan dan yang kedua mestilah seorang yang kuat, serta sihat tubuh badan.”

“Jadi pemimpin ni tak boleh seorang yang lembik. Kena seorangyang kuat.” 


Tegas nada ustazh ketika itu.

“Siapa yang jadi exco dalam kelas ni?” 


Ustazah bertanya.

Rakan sekelas tasmi’ saya memandang ke arah saya dan Farhana. Kebetulan di dalam kelas, kami duduk bersebelahan.

“Ustazah nak pesan pada semua, siapa pun yang menjadi pemimpin dalam kalangan kamu, kamu semua harus memberi wala’ kepada mereka selagi mana arahan mereka tidak melanggar syara’.”

Tenang hati saya dan Farhana. Kembali bersemangat saya ketika itu. Ustazah memberi sokongan kepada kami. Terima kasih ustazah..

****

“Usul saya pada kali ini, calon exco mestilah seorang yang sihat. Tidak ada penyakit.”“Ini kerana, kalau seorang exco tu sakit camana nak buat keja? Kelas tak pergi..bla..bla..bla..”

Lantang suara seorang banat dalam malam perbahasan usul sesi yang lepas.
Suasana dewan hangat. Ada yang betepuk tangan tanda bersetuju.

“Sakit ni adalah perkara yang tidakk boleh di bawa dalam usul pada malam ni. Sakit ni adalah kerja Allah, kita tak boleh nak jangka sakit tu datang bila. Kalua pun kita sihat harini, siapa jangka kita akan sakit pada hari akan datang? Saya tak setuju dengan usul berkenaaan!”

Usul yang dicadangkan tadi hebat diperdebatkan ahli dewan ketika itu.
Hinggalah PPC (Penyelaras Pemilihan Calon) memutuskan bahawa usul tersebut ditolak.

Dah tu orang yang sakit tidak boleh jadi pemimpin lah? Begitu?
Bagaimana dengan Perdana Menteri dan orang-orang yang berpengaruh yang lain? Mereka tidak berpenyakit kah?. Mana mungkin. Isu PM masuk hospital pun sudah heboh satu Malaysia, siap tu letak berita tersebut sebagai berita utama semua akhbar tempatan. Hebat bukan.
Saya tersenyum sendiri. Kalaulah seorang yang sakit tidak boleh jadi pemimpin, justeru saya sarankan PM untuk letak jawatan sekarang.

****
Pemimpin yang sakit

Kegagahan tubuh badan adalah mereka yang kuat dan sihat. Ya saya setuju dengan penjelasan ustazah saya tadi. Tapi ia bukan bermakna sihatnya seseorang itu tanpa didatangi sebarang penyakit. Saya kira perkara ini agak ganjil jika seseorang itu tidak didatangi penyakit. Boleh jadi something wrong dalam kehidupan dia (bak kata us Aziz lah). Sakit adalah tanda sayang Allah terhadap makhluknya. Tanbih buat hambanya yang alpa. Namun, maksud ‘sakit’ disini bukanlah yang memiliki sakit yang kronik yang tidak mampu menguruskan dirinya apatah lagi menguruskan orang lain. Ya, yang ini saya bersetuju. Golongan seperti ini perlukan rawatan untuk kesihatan diri mereka. Ini yang utama.Sakit dan mampu melaksanakan tanggugjawabnya.

Saya kagum dengan pemimpin begini. Meskipun dalam keadaan yang kurang sihat masih mampu melaksanakn tanggugjawab sebaiknya. Lagi membanggakan reputasi kehadiran ke kelas sangat baik dan bonus pula bagi diri mereka apabila cemerlang dalam akademik dan sahsiah. Subhanallah. Kekuatan bukan dilihat secara lahiriah sahaja yakni memiliki fizikal yang kuat semata, akan tetapi kekuatan ruhiyah adalah lebih utama. Kekuatan jiwa nan kental dan hati yang utuh pada perjuangan yang diperjuangkan.

****

Firman Allah S.W.T dalam surah al Qasas ayat 26:

إن خير من استئجرت القوي الأمينSesungguhnya orang yang paling baik yang engkau amik sebagai pekerja (kepada kita) ialah seorang yang kuat dan boleh dipercayai.

Al Qawiy. Al Amin.Air mata seorang pemimpin yang takutkan Allah(gambar sekadar motivasi)Sebagai seorang pemimpin kedua-dua ciri di atas adalah sangat penting. Mari kita cari pemimpin Al Amin, pemimpin yang boleh dipercayai.

Sebuah kisah dalam al-Quran menunjukkan hal ini, yakni ketika Nabi Yusuf a.s. meminta kepada Allah agar menjadikannya sebagai bendaharawan Mesir. Baginda mengatakan,

إِنِّي حَفِيْظٌ عَلِيْمٌ
“Sesungguhnya aku adalah orang yang amanah dan punya ilmu.”


Dari ayat di atas dapat disimpulkan bahawa seseorang yang merasakan dirinya mampu, ia boleh saja menawarkan diri untuk menjadi pemimpin. Apakah modal Nabi Yusuf sehingga baginda menawarkan diri menjadi bendaharawan Mesir?? 


Pertama, baginda menyatakan, aku adalah orang yang amanah. 
Dan kedua, aku adalah orang yang punya ilmu.

Dalam pernyataan baginda, amanah didahulukan daripada ilmu. Ini karana amanah itu lebih penting dari ilmu. Karana sifat amanah itu datang dari dalam jiwa dan peribadi kita. Sedangkan ilmu kita boleh menuntutnya dengan orang lain. Amanah itu adalah watak dan ianya sulit untuk dibentuk kalau bukan dari diri kita sendiri. Kepandaian tanpa didahului sifat amanah, akan membahayakan dirinya dan orang lain.

****

Mari terjemahkan dalam kehidupan seharian

Pemimimpin yang dipercayai akan disayangi rakyat. Rakyat akan mula suka terhadap mereka dan ini sekaligus menambah pengaruh terhadap kepimpinan pemimpin tersebut. Justeru, untuk semua yang bergelar pemimpin, marilah kita pupuk dan tanam ciri-ciri sebagai seorang pemimpin dalam diri kita. Kita terjemahkannya melalui kehidupan seharian kita. Jadilah pemimpin yang dipercayai, kuat serta berpengetahuan.

Kami di bawah agama pemimpin kami (gambar sekadar motivasi)Rakyat akan berada di bawah agama pemimpinnya. Sekiranya pemimpin seorang yang beriman maka rakyatnya turut beriman. Sekiranya seorang pemimpin itu sukakan hiburan dan perkara maksiat maka dengan sendiri rakyatnya akan sukakan maksiat. Berhati-hatilah memilih pemimpin kerana kita akan dipertanggungjawabkan di akhirat nanti atas apa yang pemimpin kita lakukan

Dan kita pula berada di bawah agama pimpinan diri kita sendiri. Sekiranya HATI seorang itu beriman maka ANGGOTO-ANGGOTA nya turut beriman. Sekiranya seorang itu HATI nya sukakan hiburan dan perkara maksiat maka dengan sendiri ANGGOTA-ANGGOTA nya akan sukakan maksiat.


Mari menjadi pemimpin yang BERTAQWA, terutama dalam memimpin diri sendiri.
Sekadar perkongsian bersama dari insan lemah ini. Segala yang baik datang dari Allah, dan kelemahan dan kekurangan itu datang dari diri ini sendiri. 


Siiru ala barakatillah..

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...