✿♥ inni Faqiran ila Allah ♥✿

"thabbit Qulubana, Ya Rabb!"

ISTIQAMAH itu jalannya sukar.

Dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha mngasihani..

Alhamdulillah wa alhamdulillah wa alhamdulillah. Dengan  keizinan dari Sang Khaliq,  masih lagi si hamba ini dapat menghirup udara iman dan Islam. Beberapa hari lepas saya sempat ke bumi barakah itu lagi! Sampaikan pakcik guard, pakcik Arif sangat memaklumi mengapa saya kerap sangat ke sana. "smutem pakcik. hehe.." maka, boloslah saya ke pekarangan ardu tarbiyah wa barakah itu. 
(Smutem: Sketeriat mnyambung pelajaran ke Timur Tengah)

Alhamdulillah, adik-adik semakin membesar dengan ruh tarbiyah. Wajah-wajah baru adik-adik diploma semester satu kelihatan suci dan syahdu. Jiwa-jiwa yang sedang memproses hati menjadi suci dan bersih dalam  meninggalkan debu-debu jahiliyah dalam diri. Halaqah ilmiah petang asar itu membentuk bulatan yang besar. Gembira dan sejuknya hati saya. Moga-moga ianya kekal subur dibasahi inzar-inzar yang mampu menyuntik jiwa-jiwa muda yang masih bertatih menghirup tegukan tarbiyah itu. Allahummaftah alaikunna.

Bilamana saya menjejakkan kaki kesana,  saya rasa terpukul dengan ketukan sang Rabbi. Allah.. jiwa mula merindui biah yang pernah terbentuk di dalam diri suatu masa dulu. Beberapa bulan yang lepas sebelum menamatkan pengajian sempat saya bertanya pada murabbi, menyatakan kebimbingan saya ketika itu.

" Ustaz, bagaimana nak membentuk  biah yang indah ini dirumah apabila keluar dari dq nanti?"

"Istiqamah." ringkas jawapan yang diberikan oleh murabbi. 

فاستقم كما أمرت

Mengertilah saya bahawa jalan untuk istiqamah itu adalah sukar. Ia perlukan mujahadah yang kuat. Barangsiapa yang berusaha mendapatkannya, maka mereka akan berjaya. 

Jika hari ini dan saat ini, saya bertanya kepada anda semua (bekas pelajar dq terutamanya) adakah anda masih istiqamah dan sesufi sebagaiamana anda di dq dahalu.? Bagaimana mutabaah amal anda? Bagaiamana solat jemaah anda? bagaiamana QIAM anda? bagaimana mathurat? bagaiamana zikir harian? bagaimana solat-solat sunat yang lain? DAN BAGAIAMAN IADAH? BAGAIAMANA QURAN ANDA?

Sudah tentu saya yang terlebih dahulu sepatutnya menjawab segala persoalan di atas. Maka, jujurnya saya menyatakan bahawa ia adalah sesuatu yang berbeda apabila kaki melangkah keluar dari biah yang penuh kesufian itu. Mengapa?

Adakah persekitaran yang membentuk jiwa kita? Adakah suasana yang memberangsangkan kita? Lalu, bagaiamana ingin mengekalkan istiqamah ini jika kita bergantung kepada persekitaran semata. Saya akui, persekitaran di kampus dq dahulu sedikt sebanyak mengajar saya erti tarbiyah, erti istiqamah serta membentuk peribadi diri disamping mendapat peneranagan ilmiah melalui para asatizah dan barisan pimpinan di sana. Darul quran adalah biah yang sufi. Ia penuh dengan ketengan. Asyiknya melihat sahabiah menghafal ayat-ayat suci kalamullah, keseronokan dalam  mengisi rohani dengan suapan majlis ilmu dan kesejukan jiwa berada dalam soff menunaikan solat berjemaah. Biah itu sungguh damai. Hinggakan saya ingin rasa kekal dalam rangkulan biah itu selamanya...


Ya Allah...... Sukarnya untuk ISTIQAMAH..

ISTIQAMAH secara umumnya bermaksud menumpukan komitmen untuk melaksanakan sesuatu perkara dengan penuh konsisten dan kesungguhan. Istiqamah adalah sikap terpuji yang perlu diamalkan oleh setiap individu Muslim.

Jika ia dilihat pada struktur Bahasa Arabnya, ia bermaksud terus diminta berdiri. Sesuai jugalah dengan Bahasa Melayunya yang boleh difahamkan sebagai sentiasa teguh berdiri. Atau jika di dalam Bahasa Inggerisnya, boleh juga difahamkan sebagai standing up consistently. Ada dua unsur penting pada definisi permulaan ini, iaitu berterusan dan kekal di dalam suatu keadaan, dan unsur keduanya pula ialah berdiri. Iaitu kondisi diri yang aktif lagi dinamik.

Daripada Abu `Amru (atau digelar juga Abu `Amrah)Sufian ibn Abdullah r.a. beliau berkata:
Aku berkatatanya kpd Rasulallah.'Wahai Rasulullah..Ajarkan untukku dalam lslam suatu ucapan yang aku tidak perlu lagi bertanya kepada orang lain selainmu. Baginda bersabda: Ucapkanlah,' Aku beriman kepada Allah.Kemudian hendaklah engkau beristiqamah'
[Hadis riwayat al-lmam Muslim]

Istiqamah ini sukar kerana ia berlawanan dengan kehendak nafsu. Ini kerana nafsu adalah cenderung ke arah keseronokan, kerosakan, kelalaian dan kebinasaan. Sedangkan  istiqamah adalah satu kebaikan yang mulia di sisi Allah. Bilamana ia bertembung, maka dua mekanisma ini sering berlawan. Dan kebiasaanya jika lemahnya iman seseorang itu maka mereka akan mengikut telunjuk hawa nafsu. Tewas seketika. Istiqamah  juga sukar kerana kurangnya rasa syukur kepada Allah. dalam kita dapat melakukan ketaatan kepada Alalh adalah daripada pilihan Allah bukanlah pilihan kita.

Firman Allah:
Dan(ingatlah) ketika Tuhanmu memaklumkan,"Sekiranya kamu bersyukur,nescaya aku akan menambahkan nikmat kepadamu,tetapi jika kamu mengingkari nikmatku,pasti azabku amat berat
[ Ibrahim: 7]

Maka, disaat Allah melimpahkan kepada kita nkmatnya yang begitu banyak, janganlah sesekali kita mengabaikannya. Ramai sahaja orang yang rumahnya berhampiran dengan masjid, namun berapa ramaikah yang istiqamah melakukan solat jemaah setiap waktu solat? Berapa ramai yang menggunakan nikmat masjid ynag disediakan.

Sungguh istiqamah itu sukar.

"Ahabba `amala ilallahi `azzawajalla adwamuhu wain qalla "
" Amalan yang disukai Allah ialah yang dibuat secara istiqamah sekalipun sedikit."
 (Riwayat Bukhari)

Diingatkan bahawa istiqamah bukan sahaja dalam perkara suruhan. Malah dalam perkara larangan juga kita sewajibnya istiqamah untuk meninggalkannya. Dengan kata lain, beramal hendaklah secara tetap, rajin dan terus-menerus.

Ketaatan dgn paras iman itu sama. Jika iman meningkat, mudahlah melakukan ketaatan. Jika iman merudum, senanglah melakukan kemungkaran .Oleh sebab itu, hiduplah dalam jemaah manusia yang boleh menegur dan menasihati kita di kala kita mengalami krisis kejatuhan iman. Kawan-kawan yang baiklah penyelesaiannya.

Maka, antara pendorong kita untuk terus istiqamah adalah kelompok atau kumpulan atau jemaah yang sering memberi ingatan atau nasihat. Begitulah pentingnya kehidupan di bawah satu lembayung pimpinan jemaah, yang mana mereka akan sering mengingatkan kita tentang Allah. Bersama-sama membaiki iman dari semasa kesemasa. Maka dengan hal yang demikian, akan menjadikan kita tegar di atas jalan dakwah yang kita bawa ini. Baik dari istiqamahnya kita dalam beribadah kepada Allah jua istiqamah di atas perjuangan Islam yang kita sesuri ini.

Begitulah Islam mengajar kita untuk senantiasa bersyukur di atas nikmat dan kurniaan Allah. Bilamana nikmat istiqamah ini diberikan oleh Allah, maka hendaklah kita berusaha dan bermujahadah untuk menjaganya. Ini penting bagi memastikan iman kita sentiasa konsisten dan bertambah dari hari ke hari.

69. And those who strive In Our (cause),- we will certainly guide them to Our paths: for Verily Allah is with those who do right.
[al ankabuut: 69]


Sesungguhnya istiqamah itu bukanlah sesuatu perkara yang mustahil. Anda, saya dan sesiapa jua mampu mengekalkam tahap keimanan masing-masing  berdasarkan biah yang terbentuk di dalam jiwa kita. Ayuh, kita istiqamah!

*doa itu perkara yang pasti. Hanya kepada Nya sahaja tempat segala memohon dan mengharapkan pertolongan..

Wallahu’alam.

3 comments:

Terbaiklah si cactus kecil (tp berjiwa bsr insyallah).
Syukran atas peringatan.
Sememang istiqamah di luar DQ ni sntiasa perlu diiringi dgn peringatan2 selalu.
Tabarakallah anjang.
Keep blogging!
Insyallah sentiasa ada pemerhati. ;)

 

kakak kakak.. ('kecil' tu kena tulis ngn tulisan kecik lagi) huhu
tulah akk, duk umah ni rasa nk sangat org ketuk setiap hari.. ketuk ketuk.. baru rasa best sikit.
hnya mampu kata rindunya lahh kat dq.. rindu nk duk dalam biah tu.. :'(

moga sama3 kita saling ingat mngingati yuk!

 

awak!
ana pn ada trpikir tntg prkara ni....

padang sebenar y smakin mncabar!

 

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...