✿♥ inni Faqiran ila Allah ♥✿

"thabbit Qulubana, Ya Rabb!"

filter dalam dakwah


firman Allah Swt dalam ayat 8:37


"supaya Allah memisahkan (golongan) yang buruk dari yang baik dan menjadikan (golongan) yang buruk itu sebagiannya di atas sebagian yang lain, lalu kesemuanya ditumpukkan-Nya, dan dimasukkan-Nya ke dalam neraka Jahannam. Mereka itulah orang-orang yang merugi."filter. atau bahasa melayunya tapis.

tapisan dalam jalan dakwah dan tarbiyah sentiasa akan berlangsung buat para daei. Proses tarbiyah merupakan satu proses yang panjang, ianya berlaku madal hayah, atau maksudnya sepanjang hayat. Dan disepanjang jalan dakwah itu pasti akan adanya fitnah-fitnah yang bisa menyebabkan kita keciciran atau tertapis.
"Dan hendaklah ada di antara kamu segolongan umat yang menyeru kepada kebajikan, menyuruh kepada yang ma'ruf dan mencegah dari yang munkar[217]; merekalah orang-orang yang beruntung"


dalam ayat ini Allah menyatakan 'segolongan', bukannya keseluruhan. Ini bermakna di antara kita hanya ada sebahagian yang akan terpilih untuk melalui tugas mulia ini.

Itulah tapisan pertama...yang memilih kita untuk menjadi peserta tarbiyah.

Namun tapisan itu tidak berhenti di situ.

Allah akan sentiasa membuat tapisan demi tapisan buat kita. jangan kita berasa selesa berada di atas jalan dakwah ini. semakin lama di atas jalan ini, semakin banyak pula tapisan yang dibuat.

bagi mereka yang berada di marhalah atau peringkat taarif (pengenalan) berbeza pula tapisannya bagi mereka yang sudah berada di medan amal. di medan tanfiz (perlaksanaan).

begitulah seterusnya. setiap individu dakwah itu memiliki tapisan tersendiri mengikut keadaan mereka. tidak bermakna mereka yang hebat dipentas dakwah akan terus kekal hebat sehingga bila-bila. 

tidak. barangkali saja ia tersungkur terduduk untuk melepasi marhalah-marhalah yang lebih besar.

mengapa perlu pada tapisan? meskipun telah berada dalam lingkungan tarbiyah?

mungkin Allah inginkan sesuatu yang terbaik untuk mengangkat kembali Islam ini. tidaklah ia dipimpin oleh tangan para munafik, pengecut dan si futur.

sebab itu Allah hadiahkan tapisan demi tapisan..

bahkan tapisan itu jugak adalah hadiah ujian dari Allah. pasti ia terkandung hikmah disebaliknya.

~nak tapis air pon banyak stage kan.. apatah lagi nak tapis manusia.. :))

tapi..

BEGINIKAH SIKAP DAEI TERHADAP MAD'U NYA??

pada satu ketika terdapat seorang adik telah menolak ajakan seorang akahwat yang ingin membawanya ke suatu program tarbiyah. setelah ajakan itu ditolak secara baik oleh adik tersebut, akhawat yang bergelar daei ini terus berkata:

takpe lah kalau adik tak nak ikut.
dalam tarbiyah ni memang akan ada tapisan-tapisan.
tapisan dari Allah kan.

gulp! 

patutkah ayat itu dilontar dihadapan mad'u sendiri?

biarpun benar memang ia tapisan dari Allah, tapi tidak wajar ia dilontar sedemikian rupa. 

begitukah sikap daei terhadap mad'u nya. terhadap mad'u yang baru ingin mengenal Islam secara dekat dan hampir. begitukah sikapnya?

menagis adik tersebut mendengar kata-kata akhawat itu.

daei harusnya menjaga sikap dan akhlaknya dihadapan mad'u. jangan kerana dakwah kita gagal dalam mengajaknya, lalu perkataan yang kurang enak dilontorkan sebagai tanda melepaskan lelah kita selama ini. 

tidak bermakna keenganannya dalam menyertai mana-mana program melambangkan kegagalan dakwah kita. bahkan ia sama sekali tidak menjadi kayu ukur keberhasilan dakwah kita tersebut.

kerana hati itu milik Allah. ia diukur dari dalam hati. dari luasnnya hidayah itu terbuka.

dan perlu ingat: pendakwah bukan hadafnya ingin menyeru kepada kumpulan-kumpulan atau jemaah terentu. tetapi menyeru kepda Allah dan Islam.

inilah kesilapan besar yang sering diulangi oleh para daei. bilamana hadaf utama seruan mereka lari dari Allah sebagai tujuannya. 

inginkan ahli bertambah dalam sesebuah gerakan menjadi pokok utama. mengejar kuantiti lebih dari segalnya.

apakah?

awas! anda tersilap.


bilamana kita meletakkan dakwah kita ini bersandar kepada sesuatu selain Allah, maka hasil dan natijahnya adalah lahir dari apa yang kita sandarkan tadi.

ia tidak berkualiti. hambar dan lesu.

maka sia-sialah ukhuwah yang dijalin atas dasar kebersamaan fikrah yang menjadi titik sekufunya. sia-sialah ukhuwah yang terjalin atas dasar mengumpul manusia kepada sesebuah gerakan atau kumpulan semata-mata.

saya katakan sekali lagi: ianya sia-sia.

kembalilah kepada Allah  sebagai tujuan.

baiki niat dari semasa ke semasa agar dakwah kita ini bukan kerana sesiapa atau apa-apa.

tetapi kerana Allah.


tapisan memang akan sering berlaku, maka tidak mustahil saat kita merasa gah dan gencar di atas jalan dakwah ini, pada tika itulah barangkali Allah sedang menapisi kita mengikut acuannya. 

moga-moga kita tergolong dalm golongan yang tertapis. insha Allah.


0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...